Pada 8 Zulhijjah adalah Hari Tarwiyah iaitu hari jemaah berangkat menuju Arafah dan bertalbiah untuk haji. Pagi 8 Zulhijjah, semua umat Islam tanpa mengira lelaki atau wanita, memakai pakaian Ihram (dua lembar kain putih tanpa jahitan sebagai pakaian haji), kemudian berniat haji, dan mereka tidak putus-putus mengucapkan Talbiyah:

 

لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ لاَشَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ

 “Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, Ya Allah! Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Tuhan yang tiada sekutu bagi-Mu, hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Sesungguhnya segala puji, nikmat dan pemerintahan adalah kepunyaan-Mu, tiada sekutu bagi-Mu”
 
Jemaah haji kemudian berangkat menuju Mina, sehingga malamnya semua Jemaah haji seharusnya sudah berada dan bermalam di Mina.
 
Arafah
Pada sebelah pagi 9 Zulhijjah, semua jamaah haji pergi ke Arafah. Mereka akan berada di Arafah bagi mengerjakan Ibadah Wukuf iaitu berdiam diri dan berdoa atau menunaikan solat memohon rahmat daripada Allah SWT. Wukuf adalah rukun yang terpenting atau kemuncak ibadah haji dan ibadah wajib dilaksanakan setiap jemaah, termasuk bagi mereka yang sakit, walaupun hanya dengan  singgah seketika.
Wukuf dilaksanakan mulai dari tergelincir matahari tanggal 9 Zulhijjah sehingga terbit fajar tanggal 10 Zulhijjah. Jika gagal untuk berada di Arafah pada tempoh waktunya maka ibadah haji tidak sah. Sabda Rasulullah SAW: “Haji adalah Arafah, barangsiapa yang datang pada malam harinya sebelum terbit fajar (hari kesepuluh), maka dia telah mendapatkan wukuf”. (HR. At-Tirmidzi)
Selepas waktu Maghrib pada 9 Zulhijjah, jemaah haji akan memulakan pergerakan untuk bermalam di Mudzalifah iaitu jarak sekitar 8 kilometer dari Arafah.
 
Mudzalifah
Pada malam 9 Zulhijjah, para jemaah akan berada di Muzdalifah hingga tengah malam dan mengutip batu untuk melontar jamrah di Mina pada keesokan harinya.
Kemudian keesokan paginya, 10 Zulhijjah, jemaah segera beredar meninggalkan Muzdalifah menuju Mina untuk melaksanakan ibadah melontar, iaitu melontar 7 biji batu ke Al-Jamrah Aqabah (pertama) sebagai simbolik mengusir syaitan.
 
Mina

Ketika haji semua umat manusia akan menjadi saudara seolah sudah lama mengenali.

Mabit di Mina adalah pada hari Tasyrik, iaitu pada 11, 12 dan 13 Zulhijjah. Mina ialah lokasi ketiga dalam operasi masyair (Arafah – Mudzalifah – Mina), para jemaah akan berada di Mina selama 3 hari atau secepat-cepatnya 2 hari untuk melontar jamrah yang ditentukan. Para Jemaah akan bergerak ke kawasan Mina selepas selesai bermabit (bermalam) dan mengutip batu di Mudzalifah.

Penginapan di mina yang selesa.

Jemaah menjamu selera dalam keadaan yang selesa.

Tiada rukun haji di Mina tetapi ada tiga wajib haji iaitu mabit (bermalam) di Mina, melontar Jamrah Kubra, dan melontar ketiga-tiga jamrah. Bagi yang tinggal di Mina Muhassir, mereka akan melontar selepas tengah malam dan balik ke khemah di Mina Muhassir bagi bermalam di Mudzalifah.

 

Dr. Azlan dan isteri di khemah-khemah di mina.

Pada tarikh ini juga, umat Islam akan menyambut Hari Raya ‘Aidiladha atau dikenali sebagai Hari Raya Korban. Mereka yang berkemampuan termasuk yang berada di luar kota suci Mekah akan melakukan ibadah korban untuk diagihkan kepada mereka yang kurang berkemampuan.

 

Suasana di Mina yang tidak mungkin dilupakan.

Melontar
Melontar Jamrah Qubra, pada tanggal 10 Zulhijjah iaitu dengan cara melontarkan tujuh biji batu berturut-turut dengan mengangkat tangan pada setiap lemparan batu sambil berucap;

                                                          بِسْمِ اللهِ اَللهُ أَكْبَر، رَجْمًا لِلشَّيْطَانِ وَحِزْبِه

“Dengan nama ALLAH yang maha besar, melontar syaitan dan pengikut-pengikutnya”

 

Jemaah bergerak ke tempat melontar.

Setiap batu harus mengenai ke dalam jumrah jurang besar tempat jamrah. Pada Hari Tasyrik, 11 dan 12 Zulhijjah pula, jemaah akan menyambung lontaran ketiga-tiga Jamratul Sughra, Jamratul Wusta dan Jamratul Qubra selepas solat Isyak bermula pada 9 malam.

 

Perjalanan menuju ke tempat melontar.

Seterusnya pada 13 Zulhijjah, jemaah haji yang melakukan Nafar Thani akan melontar selepas Solat Subuh antara 6 pagi hingga 8.30 pagi. Setelah selesai melontar para jemaah akan meninggalkan Mina menuju ke Makkah untuk menyempurnakan ibadat haji dengan mengerjakan Tawaf dan Saie.

Dr. Azlan ketika nafar thani.

Jika di tanya di manakah gambar ketika khutbah di bacakan, atau ada yang bertanya di manakah gambar ketika melontar? jawabnya mudah, penulis juga perlu fokus kepada ibadah agar haji dapat ditunaikan sesempurna mungkin. sama-samalah mendoakan agar haji yang dilakukan dikurniakan haji yang mabrur. Amin.